2017 m. sausio 28 d., šeštadienis

Upside down apelsinų keksas


Taip jau nutiko, kad ilgokai varvinau seilę žiūrėdama Aušros iš Vaikai ir vanilė apelsinų kekso nuotraukas, bet K nemėgsta jogurtinių keksų, nes per drėgni (nors čia kaip ir gerumo rodiklis), taigi atsiminiau seniai keptą apelsinų keksą iš Saulėtos virtuvės. Taip pat labai neblogą,  beje. Tik jis toks beveik biskvitinis ir sausesnis. Taip vat ir gimė šitas apelsinų keksas su karamelinių apelsinų viršum. 


 O penktadienio proga baisiai norėjosi palepinti mylimukus, tai ir nelaukiau įpatingos progos ar svečių.  Juk jiems reiktų gaminti tai ką tikrai moki, o ne eksperimentą gausis/nesigaus. Saulėtos virtuvės autorė sako, kad tokį keksą galima užmaišyt užsimerkus, vienoj rankoj laikant vyno taurę ir šnekant su per anksti užsukusiais svečiais. Panašiai ir man. Tik kad viena akim stebėjau pokemonytę savo😁
  Susirandam 26cm pyrago formai:
Viršus-
1/3 puodelio rudojo cukraus (baltas irgi neblogai)
1/4 puodelio vandens
4-5 apelsinų. Priklauso nuo dydžio. Labai tinka blood orange, bet jie mažiukai.
Pagrindas-
4 kiaušiniai
300g cukraus (1,5 puodelio)
115g aliejaus (0,5 puodelio)
125ml apelsinų sulčių
1 didelio apelsino žievelė
1a.š. vainilinio cukraus
0,5 a.š. druskos
280g miltų (2 puodeliai)
2 a.š. kepimo miltelių

Pirmiausia į mažą puodą dedam rudą cukrų ir vandenį, kaitinam kol ištirps. Tuo tarpu pjaustom apelsinus 1cm storio riekelėm ir aštriu peiliuku nupjaunam žievelę. Nežinau kodėl, bet iš anksto nulupti negalima,  tačiau pasitikiu autore.
Į kepimo formą tiesiam didelį gabalą kepimo popieriaus. Turi užtekti apačiai iš šonams. Paspaudžiam, paformuojam drėgnim rankom. Pilam pusę sirupo. Dėluojam apelsino riekeles ir užpilam likusiu sirupu.
Dideliam dubenyje plaktuvu išplakam kiaušinius su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi iki baltų putų. Pilam aliejų ir dar paplakam.  Nuo apelsino nutarkuojam žievelę ir išspaudžiam sultis. Jei trūksta dar kitą apelsiną galim išspausti ar citrinos sulčių įpilti. Pilam pas kiaušinius ir paplakam kol susimaišys. Dedam miltus ir kepimo miltelius, atsargiai išmaišom kol neliks sausų miltų. Po šaukštą dedam ant apelsinų į skardelę kol pasidengs visi. Tada galima ir viską pabaigti greit supilant tešlą.
Kepa ant apatinės orkaitės lentynos 180° ~50min. Tikrinti mediniu pagaliuku ar vidurys iškepė.

Iškepus pusvalandį palaukiam kol atvės. Atsegam formą ir nuimam šonus.  Dedam lėkštę ant viršaus ir greit apverčiam. Atsargiai nulupam popierių ir džiaugiamės😄
 Mums labai patiko, jau pirmąjį vakarą pusės neliko.
Bet kitą dieną net drėgnesnis tapo. O kaip jau sakiau labai šiam pyragui/keksui tinka blood orange. Argi ne gražuoliai?




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą