2017 m. vasario 28 d., antradienis

Omnomnon ir užgavėnių spurgos

Niaaaam pirma mintis atsikandus. Kažkaip nesitikėjau,  kad pavyks, nors Omomnom įraše ir atrodė tobulai. Bet nebūčiau aš, jei nepakoreguočiau gamybos truputį. Tai čia parašysiu kaip reikėjo daryt ir kaip dariau aš.
Užgavėnės tikrai puiki proga išbandyti spurgas, nes spurgos gi skaniau už taukuotus bulvynius blynus, a ne?
Iš esmės aš su spurgom nedraugauju, varškinės man nesigauna, mielinės bandelės kažkaip irgi nebelabai išeina,tai likau nustebus sėkme😊


Taigi susirandam:
30g sviesto
240ml pieno
7g sausų mielių
1 kiaušinį + 1 trynį
125g cukraus
350-450g miltų
1 a.š. vanilinio cukraus
Žiupsnelį druskos
Cukraus pudros barstymui
1/2l aliejaus kepimui
300g tirštesnio džemo/uogienės



Gaminam:
Sviestą išlydom didesniam puode ar metaliniam dubeny (bus pagrindinis tešlos indas vėliau),  pilam pieną ir pašildom kol pirštui pasidaro maloniai šilta,  bet ne karšta. Suberian mieles ir šaukštą cukraus, išmaišom ir paliekam 5min suputoti.
Įmaišom 150g miltų, išmaišom ir uždengiam rabkšluostėliu. Paliekam šiltai pusvalandžiui.
Tuo tarpu kiaušinį ir trynį išmaišom su cukrum, vaniliniu cukrum ir druska.
Į pakilusią tešlą įmaišom kiaušinių masę. Paskui įmaišom 200g miltų ir kai nebesimaišo, minkom kokį 10min vis įdedant truputį miltų, jei labai limpa. Bet geriau 2 saujų neviršyti  (iki 100g papildomai). Minkom kol beveik nebelimpa prie rankų.
Tuomet a) uždengiam ir paliekam šiltai valandai
b) uždengiam ir dedam į šaldytuvą per naktį
Pakilusią tešlą perminkom ir kočiojam vis pabarstant miltais, kad neliptų, 1cm storio blyną, iš kurio 7-8cm skersmens stikline spaudžiam spurgas. Rikiuojam ant miltuoto stalo ir t.t. kol tešlos nebelieka. Išeina 16-18 spurgų. Paliekam jas pusvalandį pakilti.
Tuo tarpu pridedam į kenditerinį švirkštą ar maišelį su antgaliu džemo (aš sublenderiavau 300g tirštesnės mėlynių uogienės).
Įkaitinam ~1/2l aliejaus didesniam puode (per 3 pirštus nuo dugno panašiai) iki ~180° arba kol įmetus duonos gabaliuką tas ima lengvai skrusti, bet nemirksta ir nedega perkaitęs. Įman po 3-4 spurgas ir verdam po porą min iš abiejų pusių. Atsargiai, nepridedam per daug,  nes labai pučiasi, bent 3k.
Iškepusias dedam ant popierinių rankšluosčių, barstom cukraus pudra. O atvėsus šiek tiek praduriam šone skylutę ir prileidžiam džemo kokį a.š.
Done. Skanu šiltos ir šaltos, bet geriau tą pačią dieną suvartoti😉


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą